Inlägg | Lookcloser
top of page

Så prövas näringslivets toppkandidater

Ta ingenting för givet utan se till att kvalitetssäkra din rekrytering hela vägen, oavsett om det gäller referenstagning eller bakgrundskontroller. Det rådet ger Lars Navéus på Alumni, en av landets mest erfarna chefsrekryteringskonsulter.


Lars Navéus har arbetat på Alumni i över tjugo år. Han utgår från deras kontor i Köpenhamn och Malmö och verkar inom svenska näringslivets högsta nivå. För såväl mindre lokala företag till stora börsnoterade koncerner söker han kontinuerligt efter kandidater till koncernchefs- och ordförandeposter eller andra toppositioner.


Situationen kan vara pressad, där en ordförande tar kontakt för att en vd måste ersättas med kort varsel. Men trots att tempo är en faktor så är sekretesskraven höga, inte minst i en noterad miljö. Därför är det viktigt att inte hoppa över viktiga steg i processen och ta saker för givna - även om situationen är ansträngd.


” Jag tycker att Look Closer är skickliga på att ge råd…”


Viktigt att förstå helheten

– Jag upplever att det finns en bortre gräns för hur snabbt det här kan gå. Det handlar om mänskliga interaktioner, man måste träffas och prata, man ska tänka och reflektera och vissa saker måste undersökas. Det handlar om att förstå helheten kring den person som blir slutkandidaten så att riskerna är minimerade så långt det går. Du kan aldrig få bort all risk oavsett vilken rekrytering du väljer att göra, varje situation och bolag har sin unicitet där en kandidat ska in i de här nya förutsättningarna, och du kan aldrig helt veta på förhand hur det kommer att falla ut. Men det handlar om att minimera riskerna och skapa de bästa förutsättningarna, säger Lars Navéus.

Alumni använder sig av en palett av verktyg för att vaska fram en lämplig slutkandidat. Det kan handla om både djupintervjuer, personlighetstester, övningar och rollspel. Ett viktigt inslag är också utökad referenstagning där uppdragsgivaren själv kontaktar relevanta personer som kan ge förståelse för en kandidats drivkrafter och hur man skapar de bästa förutsättningarna för gemensam framgång.

När det gäller högre chefsbefattningar tillkommer alltid en mer formell bakgrundskontroll. Lars Navéus har själv varit med och sett den här branschen växa fram i Sverige då han under flera år var ordförande i Look Closer styrelse (han lämnade 2015). Han berättar att kraven på att kandidaten verkligen är ”hel och ren” har ökat med åren. Flera trender ligger bakom som en mer globaliserad värld där toppchefer ofta har verkat i flera olika länder, att kraven på regelefterlevnad har ökat och står mer i fokus idag men också att negativ information sprids blixtsnabbt online.


"Trycket på att en rekrytering är vattentät har ökat markant..."

– Man kan dömas snabbt om drevet går. Trycket på att en rekrytering är vattentät har ökat markant under de åren jag har varit med. En del i det här med att minimera risken är att det har blivit en självklarhet att göra en granskning av kandidatens bakgrund. Det är ett av de viktigaste områdena där jag tror att det fortsatt finns väldigt mycket att göra och där jag tror det kommer att hända väldigt mycket framåt.

Samarbetet med Look Closer har fortsatt under åren fram till idag. Varje bakgrundskontroll sker öppet så att kandidaten kan få information om den på förhand. I samband med detta brukar Lars Navéus alltid fråga om det är något som kandidaten själv tror kommer dyka upp som kan vara bra att veta. Hans erfarenheter är blandade när det gäller vad som tas upp och inte i det samtalet.

– Det kan låta hemskt och cyniskt men kontentan är att du inte kan lita på någon. Du kan inte ens lita på hur en person förhåller sig till saker som kan dyka upp om dem själva. Du kan inte heller förutse hur de reagerar om det kommer upp saker i kontrollen. Det är väldigt intressant psykologiskt på många plan.

Det kan låta som en mörk bild men Lars Navéus menar att det många gånger inte handlar om någon form av illvilja eller att en person ljuger rakt ut. Istället kan det handla om saker som fallit i glömska, att en person under många år rört sig i slutna miljöer där olika anmärkningsvärda beteenden inte stuckit ut eller att en obetänksam CV-försköning i början av karriären hängt kvar trots att kandidaten bevisat sina förmågor som chef under lång tid.

– Min erfarenhet är att det förvånande ofta kommer fram saker i de här granskningarna som inte behöver vara alarmerande, men ändå saker som är observandum, som bör diskuteras och ventileras och som bör förberedas innan en pressrelease om en tung tillsättning ska skickas ut.


– Det är exempelvis relativt vanligt att man ljuger om eller förskönar sin utbildning. Det kan vara så att du på något sätt lindat in dig i en osanning någon gång och sedan har den blivit svår att tvätta bort och lever vidare. En del vet så klart om det men har ändå inte kunnat bryta mönstret och därmed försatt sig i en jobbig situation.


Kandidatens respons säger mycket

I bakgrundskontrollerna flaggas fynden utifrån allvarlighetsgrad. Handlar det om så kallade röda flaggor kan det direkt finnas skäl av avbryta en process. Men gula flaggor, med noterbara eller anmärkningsvärda avvikelser, behöver inte betyda att en kandidat anses som olämplig. Det kan däremot bli fallet om den granskade i det efterföljande samtalet inte visar på en förståelse för situationen. Här avslöjar sig ofta snabbt den egna förmågan att navigera i ett ”moraliskt landskap”, som Lars Navéus uttrycker det.

– Den bästa responsen jag kan få är att kandidaten omedelbart bekräftar och erkänner och visar förståelse för att de borde tagit upp detta på förhand. Då kan vi fortsätta med ett samtal som blir förtroendefullt direkt från början. Det blir också lättare för mig att komma tillbaka till uppdragsgivaren och förklara situationen, att det inte blev något tjafs om att det inte stämde. Men det blir väldigt besvärande när det är personer som hävdar att faktan inte stämmer, då vet man ju att de ljuger.

Generellt visar kandidaterna en stor förståelse både för att bakgrundskontrollen görs men också för att resultatet måste tas på allvar. De bästa fallen är när det blir en sorts hjälp till självhjälp där personen kan få ett tillfälle att reda ut problemen, ta ett personligt ansvar och även agera kring kommunikationen, istället för att reagera i efterhand.

– Det är så jag upplever att man måste jobba idag. Det finns ingen tid att bli överraskad. Det finns ingen tid att reparera en skada när den väl har skett. Så ta inte saker för givna, utan försök att kvalitetssäkra rakt igenom hela vägen.

I rekryteringsprocessen görs en stor del av det här jobbet i ett samspel mellan kandidaten, uppdragsgivaren, rekryteringskonsulten och Look Closer. Med erfarenheten från flera tusen utredningar i Sverige och utomlands är möjligheten till uppföljande rådgivning mycket uppskattad.

– Jag tycker att Look Closer är skickliga på att ge råd och därför brukar jag alltid sätta dem i direktkontakt med uppdragsgivaren. Även i de fallen där alla ljus blinkar grönt så brukar det alltid finnas saker som bör tas upp och kommenteras innan allt är klart och man kan gå ut med nyheten.



 

Kontakta oss eller prenumerera på vårt Nyhetsbrev.


bottom of page