Look Closer i Finland
- info381584
- 16 maj
- 4 min läsning
Uppdaterat: 19 maj
Tilliten i det finska näringslivet är en stor tillgång men kan också skapa oförutsedda problem. Ben Gladnikoff är Finlandsrepresentant på Look Closer och hjälper företag att genomföra tryggare affärer och rekryteringar – men också att skydda sig mot attacker från illasinnade aktörer av olika slag.

Under årets första kvartal stod utländska köpare för ungefär en tredjedel av de genomförda bolagsaffärerna i Finland, enligt statistik från Mergermarket och EY Parthenon. Bakom tre av de fem största affärerna fanns utländska köpare.
Look Closer har bistått klienter med rådgivning inom integrity due diligence (IDD) på den finska marknaden sedan mer än 15 år. Även om det skiljer sig åt mellan åren är inslaget av gränsöverskridande bolagsförvärv som regel stort. Det berättar Ben Gladnikoff, som är senior analytiker på Look Closer och baserad i Helsingfors.
– Inslaget av utländska investeringar i Finland är fortsatt stort och vi ser köpare med både lång erfarenhet av den finska marknaden, inte minst från Sverige, och sådana som gör sitt första förvärv och är nybörjare när det gäller den lokala affärskulturen. Vi ser hur efterfrågan på våra tjänster ökar och att dessa numera används både vid plattforms- och tilläggsförvärv samt vid rekryteringar.
Precis som övriga nordiska länder finns ett stort inslag av tillit inom det finska näringslivet. På gott och ont har denna tradition utmanats på senare år. Ett högt mått av tillit anses vara en god grund för ett växande näringsliv, men kan också dölja oönskade fenomen som vänskapskorruption och moraliskt tvivelaktigt beteende. Som köpare eller ägare till ett företag kan du både förvärva och rekrytera in problem i din verksamhet om du inte kontrollerar vem du har att göra med.
– Att genomföra en ordentlig bakgrundskontroll är viktigt framför allt för personer i ledande befattningar och styrelse. Har du en vd som har en historik med dålig ledarkultur och inslag som sexuella trakasserier eller rasism, då är det ett problem som du tar över oavsett om du köper ett bolag eller anställer personen i fråga, säger Ben Gladnikoff och tillägger:
– Tiden är förbi då man kunde ha överseende med detta och säga "han är en bra kille" ändå. Det är en stor skillnad vad vi är villiga att acceptera på en arbetsplats idag jämfört med hur det såg ut för bara tjugo år sedan. Även om en bakgrundskontroll av vissa fortfarande kan upplevas som ett intrång i integriteten är kostnaderna så mycket högre för alla inblandade om problemen inte upptäcks i tid.
En integrity due diligence utförd av Look Closer består av research i öppna källor men ofta också av diskreta förfrågningar, en djupare form av referenstagning. Genom att kombinera kartläggningar i fysiska arkiv, digitala tjänster och en persons avtryck online, med personliga berättelser från de intervjuade, ges en så komplett bild som möjligt. För vissa särskilt viktiga befattningar görs även intervjuer med kandidaten själv.
– Vi arbetar förutsättningslöst och då måste man vända på varje sten. Våra klienter ska kunna lita på att vi hittar det som finns att hitta. Tillit är bra, men när du ansvarar för andras pengar och resurser är det inte tillräckligt. Då behöver man säkerställa.
Skydd mot företagsspioner
Ben Gladnikoff har arbetat med komplexa utredningar och underrättelseanalys i snart femton år. Han verkade inom flera olika internationella firmor innan han kom till Look Closer i Stockholm 2020. Under åren utomlands fick han erfara hur privata underrättelsetjänster anlitas för att spionera på företag, något som födde affärsidén att erbjuda tjänster för att skydda verksamheter mot denna typer av attacker.
– Det är inte bara de privata underrättelsetjänsterna som är ett hot när det gäller infiltration och försök att komma åt enskilda medarbetares kunskaper. Det kan även vara statliga aktörer eller kriminella nätverk. Det som skiljer sig åt är hur villig man är att bryta mot lagar, hur stor budgeten är och tidsperspektivet, men metoderna är exakt de samma.
Ben Gladnikoffs erfarenhet är att nordiska företag, inte minst de finska, har låg medvetenhet om riskerna. De flesta har robusta system för IT-säkerhet men glömmer att enskilda medarbetare ofta är betydligt mer oskyddade. Det utnyttjas av mindre nogräknade aktörer som med hjälp av falska fasader som rekryteringsbolag eller genom att spela rollen som en intresserad student kan kontakta medarbetare och locka ur dem känslig information. Metoderna kan användas för att samla in många olika typer av företagshemligheter.
– Det här är inget som går att outsourca, som ett it-skydd, utan du måste göra arbetet själv. Det handlar om att ändra policies och skapa en hotmedvetenhet, men till sist gäller det att ändra sitt eget beteende vilket är en stor utmaning, säger Ben Gladnikoff.
Han har en enkel grundregel som han rekommenderar alla att tänka på:
– Om du kontaktas av en utomstående som vill ställa frågor eller som lockar med ett jobberbjudande så ska du aldrig dela med dig av någon information. Börja istället med att fråga dig vem den här personen är och varför den kontaktar just dig. Dubbelkolla all information du får och kontakta gärna en kollega eller chef som en första åtgärd.
Look Closer erbjuder preventiva utbildningar för ledningsgrupper och säkerhetsavdelningar eller personer i andra befattningar. Bara genom att göra de anställda mer medvetna om riskerna och hur hotbilden ser ut så kan företagets motståndskraft stärkas radikalt.
Kontakta oss eller prenumerera på vårt Nyhetsbrev.
Comentários