top of page

”Det finns ingenting så kritiskt som att samarbeta med rätt människor”

Nyckelpersonerna är lika viktiga som nyckeltalen. Det menar Christian Frick, på riskkapitalbolaget Nordic Capital som lägger stor vikt vid bakgrundskontroller.

– Det är minst lika viktigt att granska personerna som siffrorna inför ett förvärv. I slutändan är det människor du ska arbeta med.


Christian Frick har arbetat 19 år på Nordic Capital och är idag partner och sektorchef för Financial Services med stort inflytande över vilka förvärv Nordic Capital gör inom sektorn.

– Inför ett förvärv eller investering undersöker man alltid bolagen, men utöver att granska siffror, årsredovisningar och kundkontrakt är det minst lika viktigt att granska personerna. I slutändan är det människor du ska arbeta med. Det finns ingenting som är så kritiskt som att samarbeta med rätt människor, säger Christian Frick.

Christian Frick
Christian Frick Sektorchef, Financial Services, Nordic Capital


Private Equity har länge legat i framkant vad gäller bakgrundskontroller, men i och med att marknaden förändras så förändras även kraven på bakgrundskontroller.


– Vi har alltid gjort bakgrundskontroller, men tidigare var hela branschen mer reaktiv. Idag arbetar vi mer proaktivt, därför att marknaden ser annorlunda ut nu. Exempelvis flyter kapital över landsgränser enklare idag än för tjugo år sedan.


Nordic Capital vill agera som en närvarande, engagerad och ansvarstagande ägare gentemot bolagen som de investerat i. Bolagen i sin tur ställer höga krav på dem som ägare, och att Nordic Capital inte investerar i fel bolag eller allierar sig med tveksamma parter. Det skapar en ytterligare vaksamhet kring vilka bolag Nordic Capital väljer att samarbeta med.


Nordic Capital har anlitat Look Closer i närmare tio år inför rekrytering av nyckelpersoner eller inför investeringar.

­– Det är inte aktuellt för oss att enbart genomföra bakgrundskontroller på egen hand. Look Closer har ett arbetssätt och en vana att genomföra den här typen av arbete på ett otroligt effektivt sätt.


Har det hänt att ni valt att inte gå vidare med en affär för att Look Closer hittat något?

– Ja, det har hänt. Om det visar sig att vi har att göra med personer som begått brottsliga gärningar eller inte uppvisat god affärsetik får det oss givetvis att fundera kring verksamheten de bedriver. Samtidigt, om man vänder på det. När vi får en bild från Look Closer som visar att allting är som det ska är det otroligt skönt. Det är naturligtvis ingen garanti för att problem inte kommer att uppstå, men det ger trygghet. 

Kontakta oss eller prenumerera på vårt Nyhetsbrev.


Comentarios


bottom of page