top of page

Förhindrar dyrbara misstag

Areim är en oberoende nordisk fastighetsägare och fondförvaltare, grundat av Leif Andersson 2003. Som tjänsteföretag med ansvar för andra människors pengar finns inte utrymme att gå på grund. Genom att skaffa sig kunskap om såväl medarbetare som externa partners förhindras effektivt dyrbara misstag.


Med ett 80-tal anställda och kontor i London och de nordiska länderna är Areim en betydelsefull aktör på en kapitalstark arena.

Och oavsett om det handlar om en lyckad fastighetsutveckling eller att förvalta stora värden i fonder för några av världens ledande investerare, är resultatet avhängigt ett friktionsfritt och förtroendefullt samarbete mellan alla inblandade.

– Vi månar om goda relationer. I allt vi gör är vi beroende av att omge oss med bra människor, säger Areims grundare Leif Andersson.

Leif Andersson är Areims grundare och sitter i bolagets styrelse.Övergripande fokus för Areims företagskultur är, förklarar han, att göra goda affärer på ett bra sätt. Det får inte finnas några sprickor i fasaden om man vill vara trovärdig. Oavsett hur bra och fina avtal man än har är det ändå i slutändan människor man har att göra med.

– Så länge solen skiner är det inga problem, konstaterar Leif Andersson. Men när man tvingas hantera problem som uppstår är det viktigt att det finns en gemensam etisk och moralisk kompass att utgå från.


Redan tidigt i Areims historia uppstod behov av att göra en djupdykning i en persons bakgrund. Att det blev till Look Closer man vände sig berodde helt på att det var dit man blev rekommenderad av branschkollegor att höra av sig. Sedan dess har man inte funnit någon anledning att överväga andra alternativ.

– När jag hör av mig till dem är de väldigt responsiva och snabba att agera, som en partner ska, konstaterar Leif Andersson.

Därefter har man fått hjälp av Look Closer med ytterligare ett antal bakgrundskontroller, i samband med såväl nyrekrytering som projekt med en tilltänkta partners. Utfallet kan i bästa fall leda till att man får ett instrument till en fördjupande diskussion. Eller till att man väljer att säga nej till en stor affär.

– Man tror sig veta en hel del om en person efter några träffar. Men referenser och bakgrundskoll är ändå helt avgörande för att förstå vem man har att göra med, menar Leif Andersson.

Och det behöver absolut inte alltid handla om att tänja gränser för vad som är lagligt. Vanligare är att det finns omständigheter i livet som tillfälligt kan påverka omdömesförmågan, som skilsmässa eller sjukdom.


Ett helt igenom vitt förflutet är inte alltid det som bör eftersträvas. En väldigt duktig och kompetent, men slarvig, person kan vara väl värd att satsa på, funderar Leif Andersson.

– Misstag kan alla göra, och tre parkeringsböter utgör ingen varningsflagg. Men 60 parkeringsböter på en månad berättar en annan historia, menar han.

Att hantera andra människors pengar, som i Areims fall ofta uppgår till miljardbelopp, innebär samtidigt ett stort ansvar och en skyldighet att vara extremt noga. Leif Andersson ser kostnaden för en bakgrundskontroll som en försäkringspremie som bidrar till minskade risker.

– Vi är nog överlag ganska snälla men vi får heller inte tveka att ta obekväma beslut eller använda hårda nypor om det skulle behövas, säger han. Och då är det viktigt att ha ett fullgott underlag. 

Kontakta oss eller prenumerera på vårt Nyhetsbrev.


Comentarios


bottom of page